Anlaşmalı Boşanma Davası eşlerin evlilik birliğini bitirmek için karar vermiş olmaları sonucunda başvurabilecekleri bir dava türüdür. Evliliğin hızlı bir şekilde bitirilebilmesi amacıyla Medeni Kanun tarafından tanınmış bir hak olan anlaşmalı boşanma davası, ancak tarafların her konuda uzlaşmış olmalarıyla mümkün olabilir. Anlaşmalı boşanma davaları avukat yardımıyla açılabileceği gibi, avukat tutma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Bununla birlikte anlaşmalı boşanma davaları ve her tür boşanma davaları usuller ve şekilleri bakımından karmaşık bir yapıya sahiptir. Açılan boşanma davalarının büyük bir kısmı, usullere uygun olmayan şekilde belge hazırlanması ve hazırlık şamaları nedeniyle reddedilmektedir. Anlaşmalı Boşanma davalarında da hazırlanacak belgelerin usullere uygunluk taşıması, başvuru süreci ve duruşma sürecinde usullere uygun olarak hareket edilmesi, davanın istenilen sonuca en hızlı şekilde ulaşması bakımından önemlidir.
Aynı zamanda reddedilen bir boşanma davası hakkında aynı dava 3 yıl içeresinde tekrar açılamayacağından, boşanmanın hızlı bir şekilde gerçekleşmesini isteyen eşlerin avukatların bilgi ve deneyimlerinden faydalanması önerilir.
Boşanma avukatı olarak anlaşmalı boşanma davasının mahkemeye yatırılması gereken harç ve masraflarının yanı sıra, vekil avukat tutulması halinde avukatların alacakları ücret en çok merak edilen konulardan biridir. Anlaşmalı Boşanma avukatı davaları için Ankara Barosu’nun belirlediği ücret 4.600,00 TL’dir.
Baro tarafından belirlenmiş bu rakam kesinlik arz etmediği gibi, bu rayiç rakamın altında veya üzerinde avukatlık ücretleri talep edilebilir. Rakam her yıl değişerek güncellenmekte olduğu için bu konuda avukatlardan bilgi alınması en doğrusudur. Davanın durumu ve avukat seçimine göre değişkenlik gösteren avukatlık ücretleri, avukat ile müvekkil arasında yapılan görüşmelerle belirlenir.
AVUKATA İLK SORUYU SİZ SORMAK İSTER MİSİNİZ?